Het plan...

Door NetXtreme op donderdag 18 augustus 2011 22:43 - Reacties (13)
Categorie: Mediacenter, Views: 4.491

Met dit blog wil ik de ideale thuisserver en mediacenter vastleggen en delen met daarin geinteresseerden.

Opslag
Een van mijn eisen is dat het opslag krijgt voor films, series, foto's en andere prive bestanden. Hiervoor had ik ongeveer een capaciteit van 8 TB in gedachte. Ook een eis is dat het enigsinds tegen hardware-falen bestand is, dus een vorm van RAID.

Mediacenter
Alle films, series en foto's die op de opslag staan wil ik beschikbaar hebben middels een mediacenter applicatie/omgeving. Dit moet een low-entry manier zijn om films en series te kijken en beschikbaar zijn wanneer deze uit gekomen zijn.

Virtualisatie
Als developer probeer ik allerlei verschillende soorten databases / omgevingen uit en wil dit graag op een server kunnen doen. Hierbij wil ik niet mijn bestaande omgevingen 'vervuilen' met testomgevingen. Virtualisatie lijkt mij een enigste optie om het op een machine voor elkaar te krijgen.

Films & Series
In de ideale situatie zou ik op mijn iPad middels een applicatie door films kunnen bladeren, informatie er over lezen en vanuit daar willen besluiten of ik deze gedownload wil hebben of niet. Een zelfde situatie zou ideaal zijn voor series, maar minder relevant aangezien series meestal niet heel veel veranderen.

Dit zijn mijn minimale eisen en zal komende paar weken/maanden besteden om deze ideale situatie met vallen en opstaan te bereiken. Suggesties zijn natuurlijk van harte welkom. Eerst volgende posts zullen gaan over hardware en software.

Volgende: De hardware configuratie... 08-'11 De hardware configuratie...

Reacties


Door Tweakers user Hertog6, donderdag 18 augustus 2011 23:40

NetExtreme, bekijk de blog van je collega tweakblogs blogger Mar2zz eens, die heeft bergen informatie over het downloaden van films en series.

Linkje naar collega tweakblogs blogger http://mar2zz.tweakblogs.net/

Door Tweakers user NetXtreme, donderdag 18 augustus 2011 23:42

Dankje voor de link. Ik zal het even doorlezen, zal ongetwijfeld interessante informatie in staan die van toepassing is op mediacenter gebied.

Door Tweakers user br men, donderdag 18 augustus 2011 23:51

Ik weet niet hoeveel tijd NetXtreme heeft, maar als hij genoeg tijd heeft zou ik wel een paar ervaringen met verschillende programma's dat hetzelfde proberen te zien. Con's en Pro's bekijken.

Persoonlijk ben ik heel tevreden met xbmc met een draadloos toetsenbord. Moet nog eens wat meer m'n xbmc android remote gebruiken om te kijken of dat goed bevalt.
Een xbmc remote voor ipad is er ook al.
http://itunes.apple.com/n...emote-hd/id364270422?mt=8

Door Tweakers user NetXtreme, vrijdag 19 augustus 2011 08:18

Tijd is geen issue. Ik doe nog niet echt een oordeel over software die ik wil gaan gebruiken, maar runner ups zijn wel XMBC en MediaPortal. Ik heb van XMBC nooit echt kunnen zien of het ook als PVR kan gebruikt worden, maar even kort googlen blijkt dat ook te kunnen. Ik zal ook zeker wel even rond gaan kijken naar alternatieven en proberen een vergelijking te kunnen trekken.

Qua volgorde gaat volgende post waarschijnlijk over hardware, daarna potentiele software. Wanneer ik de hardware heb en geassembleerd zal ik wat omgevingen gaan testen. Uiteraad zal ik mijn bevindingen vastleggen.

Mjin mening is uiteraad mijn mening. Kan maarzo zijn dat iemand anders zweert bij bijvoorbeeld XBMC terwijl ik dat niet doe.

PS: De iPad remote ziet er goed uit, en dat is dus al weer een pluspuntje voor XMBC. Hoewel de reviews niet helemaal super zijn :+

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 augustus 2011 08:19]


Door Tweakers user J.apiooo, vrijdag 19 augustus 2011 11:42

Kijk vooral ook naar wat een Mac Mini in combinatie met Plex (en jouw iPad) voor je kan betekenen. Ik draai nu deze setup (samen met een AppleTV2 waar ook een Plex client op draait) en voor mij is het een ideale media center setup.

Je kunt de iPad ook meteen gebruiken als toetsenbord & muis voor de Mac, dan heb je ook geen lelijk toetsenbord in je woonkamer liggen.

Erg vrouw-vriendelijke ook, zeker als je een Logitech Harmony in gebruik hebt!

Door Tweakers user NetXtreme, vrijdag 19 augustus 2011 12:10

Probleem met een Mac Mini is dat het niet gaat voldoen aan de eisen die ik zelf stel. Voornamelijk het wat grotere storage is op een Mac Mini is niet makkelijk te realiseren.

Wat nog wel een optie is, is een AppleTV2 van Plex Clientt e voorzien en Plex Server op windows te draaien...

Door Tweakers user HyperBart, vrijdag 19 augustus 2011 12:45

Je kan alvast hier eens komen kijken, dit biedt je een mooie virtualisatie oplossing, je hebt natuurlijk wel een kleine performance penalty, maar je flexibiliteit en rendement van je server is GIGANTISCH...

Zuinige ESXi Server

Zo zijn er al mensen (waaronder ik) die thuis een servertje draaien op basis van een i3 en 16GB geheugen, met een zeer laag verbruik en voor een zeer schappelijke prijs (mij heeft het bakje, exclusief HDD want die had ik nog liggen, 350 EUR gekost).

Trouwens, RAID met RDM's onder ESXi is een verwaarloosbaar verlies van performantie imho als je data over het netwerk gaat overpompen, want je gigabit zal eerder de bottleneck zijn...

Daarnaast zou ik voor je mediacenter-ervaring zeker eens kijken naar gewone mediaspelers, persoonlijk vind ik de Apple TV ook iets zalig, zeker met XBMC, maar het feit dat (en ja, ik weet dat er dan argumenten komen van "dat merk je toch niet", ik kick daar dan een beetje op om het maar cru uit te drukken) de Apple TV geen 1080p doet is voor mij een reden om 'm voorlopig links te laten liggen, doet ie dat in combinatie met XBMC loop ik naar de Apple store om er eentje te halen...

Voordeel is dat je zo eigenlijk geen extra software moet draaien, gewoon een standaard Linux of *BSD distro die files serveert via Samba...

Door Tweakers user NetXtreme, vrijdag 19 augustus 2011 13:08

Probleem met mediaspelers of een Apple TV is ook grotendeels dat ik in de nabije toekomst toch wil gaan uitbreiden met tv-modules om ook tv te kunnen opnemen/pauzeren. Aangezien het toch een always-on server is, kan tv kijken via dat ding ook prima en geeft je natuurlijk een leuke set extra features.

Mijn grote beweegredenen om het zo te doen zijn voornamelijk
* 1 Machine
* Grote flexibiliteit

Mediaspelers zijn ook leuk, maar een vriend van mij heeft een Dune. Daar kan hij wel mooi films uitstallen, maar moet er wel een indexering via een andere tool worden gemaakt. Hier wil ik mij niet mee bezig houden, maar toch mooi mijn films uit stallen met allerlei extra informatie. Bij mijn weten zijn Plex, MediaPortal en XMBC hier uitermate geschikt voor. Vandaar dat ik iets zoek in de richting van alles op 1 machine.

Ik heb het "Zuinige ESXi Server" topic gekeken. Enigste probleem wat ESXi mij geeft is dat het een hypervisor is en ik niet native gebruik kan maken van bijvoorbeeld een HDMI poort om mijn mediacenter via te draaien. Hiervoor zit ik toch meer gebonden aan of VMWare Server of Hyper-V. Aangezien Hyper-V nog actief word onderhouden lijkt mij dat de meest voor de hand liggende keuze.

Ik zie net een mogelijkheid genaamd VMDirectPath, zal het eens even onderzoeken wat de mogelijkheden daarmee zijn voor videokaarten.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 augustus 2011 13:13]


Door Tweakers user firefly112, vrijdag 19 augustus 2011 14:42

Wat miscchien handig is een HP Microserver

Ik heb er zelf ook een met 4 gig ram er in en 4 terbabyte.
Je kan er makkelijk esx op zetten waardoor je dus een virtuele omgeving maakt.
Waarna je bijv een Virtual machine maakt met daar in een combinatie van tvmobili,Spotweb,sabnzb+. dit heb ik zelf nu ook thuis waardoor ik over via een webbrowser met 1 klik mijn server thuis laat downloaden en als ik dan thuis ben hoef ik alleen tv aan te doen ik zie al mijn films staan inclusief mijn nieuwen. ik ben zelf nog van plan om mediacenter de gaan bouwen met boxee of xbmc. nu is dat nog niet nodig want er zit een mediacenter achting iets in de tv en xbox 360 kan de films ook afspelen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 19 augustus 2011 14:42]


Door Tweakers user NetXtreme, vrijdag 19 augustus 2011 15:10

Eenzelfde soort oplossing heb ik op het moment ook werkende. Kan gewoon films afspelen op mijn tv, maar ik vind het net allemaal niet mooi genoeg werken. Ook kan ik dan mooi opslag en mediacenter combineren, waardoor ik niet meerdere machines aan heb hoeven staan.

Door Tweakers user J.apiooo, vrijdag 19 augustus 2011 15:57

Waarom is storage een probleem bij inzet van een Mac Mini als media center?

Je zet toch gewoon al je media op een NAS (die volledig aan je eisen voldoet qua storage ruimte, backup & disaster recovery)?

De Mac is dan puur je centrale visualisatiemiddel en de plek waar je de media database staat (dus de indexering van de films).

Ik snap overigens jouw eis voor virtualisatie niet. Dat heeft zo te lezen niet zoveel met mediacenters te maken :)

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 19 augustus 2011 15:57

mediaportal is wel een leuke als je al een winxp pc hebt met de nodige drivers en hardware..

maar virtualisatie op een xp machine is niet zaligmakend (eigen ervaring). en dan kom je wat mij betreft eerder uit op een linux bak = 64bit mogelijkheden, = meer ram, is meer performance ... maar dan ga je direct ook naar xmbc zoek eens op of je xmbc al kunt koppelen met mythtv ... (die ga je nodig hebben voor je pvr dingen)...

Door Tweakers user NetXtreme, vrijdag 19 augustus 2011 16:18

Virtualisatie is geen eis van m'n mediacenter, maar meer andersom. Ik wil 1 bakje hebben die allerlei dingen voor mij afhandelt. 90% van de tijd staat het ding toch idle, dus kan je beter zoveel mogelijk functionaliteit combineren. Als ik makkelijk wou kocht ik wel een mediaspeler en een nas.

Keuze qua software voor media center laat ik nog even mijn opties open, hoewel wel bijna alles neigt naar XBMC.

Reageren is niet meer mogelijk