De hardware configuratie...

Door NetXtreme op zondag 21 augustus 2011 15:01 - Reacties (18)
Categorie: Hardware, Views: 4.883

In eerste instantie wou ik een nieuwe Core i5-2500K kopen en mijn oudere hardware van desktop gebruiken voor dit project. Maar aangezien mijn huidige processor niet de meest zuinige is en ESXi niet werkt op mijn hardware heb ik die plannen laten varen en zal ik nieuwe hardware aan gaan schaffen binnenkort.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1309866446.jpeg
MSI Z68MA-ED55 (B3)
Ik kon weinig moederborden vinden welke aan mijn eis voldeden. Onder deze eisen vielen voornamelijk minimaal 5 SATA aansluitigen, mogelijkheid tot gebruik onboard GPU en VT-d supported. Ook wou ik laatste generatie hardware gebruiken en dus viel mijn oog op dit moederbord.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1294669682.jpeg
Intel Core i5 2400
De keuze voor een quad-core was eigenlijk vrij simpel. Welke quad-core daarentegen was wat lastiger. Uiteindelijk toch gekozen voor een i5-2400 aangezien deze iets wat zuiniger is als een 2500 en die extra snelheid zal ik niet gaan missen. Quad-core was wel een eis aangezien er veel taken gelijk uitgevoerd moeten kunnen worden indien nodig.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1254129474.jpeg
Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/8G (x 2)
Aangezien ik veel wil virtualiseren is de keus voor een aardig portie RAM nooit weg. Mijn oog viel dan op dit zeer betaalbare setje RAM.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1265274513.jpeg
Sapphire HD 5450 512MB DDR3 PCIE HDMI
Hoewel in eerste instantie mijn oog viel op een HD 6450 heb ik gekozen voor deze omdat deze grotere kans heeft om te werken met VMDirectPath in ESXi. Worden uiteraad geen garanties gegeven maar voor 25 euro wil ik het wel proberen.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1253780559.jpeg
Intel Gigabit CT Desktop Adapter
Het moederbord wat ik heb gekozen blijkt een Realtek RTL8111E te gebruiken. Deze word niet gesupport in VMWare ESXi en heb daarom gekozen voor een NIC welke wel supported is. (Geupdate als reactie op Bjornski)
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1280819684.jpeg
Samsung EcoGreen F4EG HD204UI, 2TB (x 5)
Voor opslag wil ik een RAID5 achtige constructie hebben waar ik effectief een 8TB aan over houd. Keuze is gevallen op deze Samsung schijven aangezien ik één van deze schijven in mijn desktop heb en bevalt zeer goed.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1289985635.jpeg
Fractal Design Define R3 (Zwart)
Al dit moois word behuisd in deze mooi ogende kast. Deze zal prima zijn plek naast elk tv meubel kunnen vinden. Heb expres niet gekozen voor een mediacenter kast, omdat deze vaak gebrek aan 3,5" inch bays hebben voor harde schijven.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1254386152.jpeg
be quiet! Pure Power L7 300W
Het systeem zal voorzien van stroom worden door deze 300W voeding. Naar mijn idee zou dit genoeg moeten zijn voor dit systeem. Geen extreem zware videokaart en de Core i5 springt naar mijn idee ook wel rustig om met stroomgebruik.


Voor een prijskaartje van rond de 800 euro vind ik dat dit een vrij goede setup is voor een thuisserver/mediacenter. Schijven en kast worden eventueel later aangeschaft aangezien ik hier nog wel een kast heb liggen. Storage heb ik niet direct nodig aangezien ik nog even uitgebreid met de configuratie wil gaan spelen.

Deze setup is al deels besproken in het "Zuinige ESXi Server" voor supported hardware binnen ESXi. Daar werd mij ook verteld dat VMDirectPath waarschijnlijk niet zal gaan werken en heb ook een backup plan d.m.v. Windows 2008 + Hyper-V.

Update: Hardware is inmiddels besteld. Er is een Zalman Performa bij gekomen om het geheel wat stil te houden en ipv Samsung schijven toch gekozen voor WD.

Volgende: Virtualisatie... 09-'11 Virtualisatie...
Volgende: Het plan... 08-'11 Het plan...

Reacties


Door Lock, zondag 21 augustus 2011 15:35

Ok en wat wil je hiermee zeggen?

Door Tweakers user NetXtreme, zondag 21 augustus 2011 15:36

Lock schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 15:35:
Ok en wat wil je hiermee zeggen?
Aansluiting op vorige blog... Onderwerp van m'n blog...

Door Tweakers user Bjornski, zondag 21 augustus 2011 15:37

Je hebt een PRO1000/GT op je lijstje staan.
Dat is een PCI kaart. Het moederboard wat je hebt uitgekozen heeft helemaal geen PCI sloten meer (wel PCI-e). Bovendien begint zo'n PRO/1000 GT al aardig grijze haren te krijgen.
Volgens mij kun je beter een CT-adaptertje nemen (ongeveer net zo duur en een stuk moderner en PCI-e). Linkje

Is het niet verstandiger om een Intel bordje te kiezen, of een ander bordje met Intel (of goede broadcom-) NICs erop? Scheelt weer een insteekkaart.

Je hebt 5 harde schijven erop staan. Volgens mij doet ESXi geen software raid (al weet ik dat niet helemaal zeker). Je zult dus waarschijnlijk een RAID controller nodig hebben. Echte raid controllers (dus geen software- of fakeraid) zijn alleen wel vrij prijzig als het ook RAID5/6 moet doen en gaan bovendien denk ik niet lief doen tegen die Ecogreens, vanwege het gebrek aan TLER. Wat natuurlijk wel kan is al die schijven koppelen aan een VM, daar een software-array van maken en die weer via NFS of iSCSI benaderen om je andere VMs op te zetten.

Door Tweakers user NetXtreme, zondag 21 augustus 2011 15:43

Bjornski schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 15:37:
Je hebt een PRO1000/GT op je lijstje staan.
Dat is een PCI kaart. Het moederboard wat je hebt uitgekozen heeft helemaal geen PCI sloten meer (wel PCI-e). Bovendien begint zo'n PRO/1000 GT al aardig grijze haren te krijgen.
Volgens mij kun je beter een CT-adaptertje nemen (ongeveer net zo duur en een stuk moderner en PCI-e). Linkje

Is het niet verstandiger om een Intel bordje te kiezen, of een ander bordje met Intel (of goede broadcom-) NICs erop? Scheelt weer een insteekkaart.

Je hebt 5 harde schijven erop staan. Volgens mij doet ESXi geen software raid (al weet ik dat niet helemaal zeker). Je zult dus waarschijnlijk een RAID controller nodig hebben. Echte raid controllers (dus geen software- of fakeraid) zijn alleen wel vrij prijzig als het ook RAID5/6 moet doen en gaan bovendien denk ik niet lief doen tegen die Ecogreens, vanwege het gebrek aan TLER. Wat natuurlijk wel kan is al die schijven koppelen aan een VM, daar een software-array van maken en die weer via NFS of iSCSI benaderen om je andere VMs op te zetten.
Thanks voor de NIC.. Idd, je hebt helemaal gelijk en zal het aanpassen.

Wat schijven betreft. De 5 disks worden toegekend aan een VM en waarschijnlijk iets van ZFS als filesystem. Welk OS ben ik nog niet ove ruit.

Door Lock, zondag 21 augustus 2011 15:44

NetXtreme schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 15:36:
[...]


Aansluiting op vorige blog... Onderwerp van m'n blog...
Er worden dagelijks duizenden servers, mediacenters en pc's samengesteld, waarom is die van jou interessanter dan al die anderen en verdient het een blog?

Door Tweakers user NetXtreme, zondag 21 augustus 2011 15:45

Lock schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 15:44:
[...]


Er worden dagelijks duizenden servers, mediacenters en pc's samengesteld, waarom is die van jou interessanter dan al die anderen en verdient het een blog?
Je hoeft het niet te volgen... Als je het niet interessant vind, lees het dan niet.... Er zijn ook duizenden blogs over dezelfde onderwerpen.

Ik probeer middels een blog een soort van handleiding voor een mediacenter / virtualisatie / storage server te maken. Ook wil ik mijn bevindingen middels deze weg vastleggen.

[Reactie gewijzigd op zondag 21 augustus 2011 15:47]


Door Tweakers user Patriot, zondag 21 augustus 2011 15:48

Lock schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 15:44:
[...]


Er worden dagelijks duizenden servers, mediacenters en pc's samengesteld, waarom is die van jou interessanter dan al die anderen en verdient het een blog?
Alleen al om mensen zoals jij te zieken vind ik het heerlijk dat er zulke blogs gemaakt worden. Misselijkmakend persoon.

OT: Mooie kast! Ik vraag me alleen af, is 300 Watt niet weinig voor deze componenten?

Door Tweakers user NetXtreme, zondag 21 augustus 2011 15:49

Patriot schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 15:48:
[...]


Alleen al om mensen zoals jij te zieken vind ik het heerlijk dat er zulke blogs gemaakt worden. Misselijkmakend persoon.

OT: Mooie kast! Ik vraag me alleen af, is 300 Watt niet weinig voor deze componenten?
Thanks. Naar mijn idee zou het wel moeten kunnen, maar zo een expert ben ik er ook niet mee... Voeding is meestal een goede gok bij mij. Misschien dat iemand er een betere uitspraak over kan doen :)

Door Lock, zondag 21 augustus 2011 15:53

Patriot schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 15:48:
[...]


Alleen al om mensen zoals jij te zieken vind ik het heerlijk dat er zulke blogs gemaakt worden. Misselijkmakend persoon.
Het was gewoon een normale vraag, dat jij meteen begint te flamen zegt een hoop over jou als persoon.

Door Tweakers user Bjornski, zondag 21 augustus 2011 16:31

NetXtreme schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 15:43:

Wat schijven betreft. De 5 disks worden toegekend aan een VM en waarschijnlijk iets van ZFS als filesystem. Welk OS ben ik nog niet ove ruit.
Okee. Maar waar ga je dan die VM die je array maakt opzetten? Je hebt in deze configuratie volgens mij de keuze uit USB-stick of één schijf. Da's niet echt redundant of hardware-faal-proof. ;)

Houdt er ook rekening mee dat VMs draaien op een software-raid die ook weer in een VM is gecreëerd niet een hele flitsende performance gaat opleveren.
Ik weet niet wat je precies allemaal gaat doen. Je zegt ontwikkelaar te zijn. Een grote stevige IDE (Visual Studio of Netbeans), met een groot project gaat niet fijn zijn op trage schijven.

Door DY, zondag 21 augustus 2011 16:33

Lock schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 15:44:
[...]


Er worden dagelijks duizenden servers, mediacenters en pc's samengesteld, waarom is die van jou interessanter dan al die anderen en verdient het een blog?
Er worden dagelijk miljoenen gerechten klaargemaakt, en toch worden er nog kookboeken verkocht.

Dat het vaak gebeurt neemt niet weg dat iemand een leuk project niet wereldkundig zou moeten/kunnen maken (als diegene dat leuk vind).

Door Tweakers user NetXtreme, zondag 21 augustus 2011 16:50

Bjornski schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 16:31:
[...]


Okee. Maar waar ga je dan die VM die je array maakt opzetten? Je hebt in deze configuratie volgens mij de keuze uit USB-stick of één schijf. Da's niet echt redundant of hardware-faal-proof. ;)

Houdt er ook rekening mee dat VMs draaien op een software-raid die ook weer in een VM is gecreëerd niet een hele flitsende performance gaat opleveren.
Ik weet niet wat je precies allemaal gaat doen. Je zegt ontwikkelaar te zijn. Een grote stevige IDE (Visual Studio of Netbeans), met een groot project gaat niet fijn zijn op trage schijven.
Ik heb voor nu een 500 GB 2,5" inch disk liggen waar test omgeving op terecht komt. Daar komt ESXi plus VM's native op te staan. Later word dit waarschijnlijk vervangen door een 80 GB SSD uit m'n desktop.

Door Tweakers user synoniem, zondag 21 augustus 2011 17:17

Je hebt nogal wat verschillende eisen die je in dit systeem probeert te verenigen als ik het zo lees. Een alternatief zou kunnen zijn dat je een NAS met mediaserversoftware en iSCSI ondersteuning in je netwerk hangt terwijl je de dan minder zwaar uitgeruste server 's-avonds gewoon uit kan.

Dat is tenminste de oplossing die ik gekozen heb. Mijn hoofdsysteem draait onder Linux terwijl ik meerdere virtuele Windowsmachines heb draaien onder VmWare of Virtual Box. Daarnaast heb ik een Netgear Stora met RAID1, Itunes compatible server Mediaplayer- en UPNP-ondersteuning.
Ik denk ook niet dat het optimaal is om die grafische kaart aan te sturen vanuit een VM (ESXi heeft zelf standaard alleen een textconsole). Maar het is altijd leuk om te kijken hoe iemand anders dit soort vragen oplost dus schrijf vooral verder.

Door Tweakers user NetXtreme, zondag 21 augustus 2011 17:23

synoniem schreef op zondag 21 augustus 2011 @ 17:17:
Je hebt nogal wat verschillende eisen die je in dit systeem probeert te verenigen als ik het zo lees. Een alternatief zou kunnen zijn dat je een NAS met mediaserversoftware en iSCSI ondersteuning in je netwerk hangt terwijl je de dan minder zwaar uitgeruste server 's-avonds gewoon uit kan.

Dat is tenminste de oplossing die ik gekozen heb. Mijn hoofdsysteem draait onder Linux terwijl ik meerdere virtuele Windowsmachines heb draaien onder VmWare of Virtual Box. Daarnaast heb ik een Netgear Stora met RAID1, Itunes compatible server Mediaplayer- en UPNP-ondersteuning.
Ik denk ook niet dat het optimaal is om die grafische kaart aan te sturen vanuit een VM (ESXi heeft zelf standaard alleen een textconsole). Maar het is altijd leuk om te kijken hoe iemand anders dit soort vragen oplost dus schrijf vooral verder.
Ik begrijp jou situatie helemaal. Ik heb ook aan die oplossingen zitten denken, alleen vind ik de performance van de wat betaalbare nas wat laag. Wil je een snelle nas, betaal je daar ook goed voor. Deze oplossing waarvoor ik gekozen is ook een soort van test project. Ik denk wel dat het mogelijk is. In eerste instantie wou ik ESXi gebruiken, maar zit je met het probleem dat je geen video output hebt naar een TV middels HDMI. Daarom wil mijn keuze op Hyper-V omdat je dan wel gewoon mooi een host hebt, maar wel server-achtige vorm van virtualisatie.

Toen kwam ik VMDirectPath tegen en heb ik dus maar besloten om ESXi compatibele hardware te nemen zodat ik dat uitgebreid kan proberen. Het kan zijn dat het gewoon niet mogelijk is of niet goed werkt, dan val ik terug op mijn oude plan. Zou het wel werken dan ben ik een blij man en een ervaring rijker welke ik middels dit blog vast zal leggen.

[Reactie gewijzigd op zondag 21 augustus 2011 17:24]


Door Tweakers user synoniem, zondag 21 augustus 2011 17:56

Goed, twee puntjes dan nog, je wilt RAID5 en 5 x 2 Tb schijven en 8 Tb overhouden dat snap ik niet helemaal. RAID5 gebruikt 4 schijven dus netto houd je dan 2 Tb over plus 1 spare volgens mijn berekening.

Het moederbord zou overigens RAID5 moeten ondersteunen maar ik vermoed dat dat enkel software RAID is.

Door Tweakers user NetXtreme, zondag 21 augustus 2011 18:05

Met RAID-5 / RAID-Z hou je 4 schijven over... 1 is pariteit... Als een moederbord RAID support dan is dat hardware-matig, alleen is de performance in vergelijking met een high-end kaart wel matig.

Door Tweakers user akimosan, zondag 21 augustus 2011 21:58

Voor RAID raad ik Samsung schijven toch wel af.

Verschillende Samsung schijven hebben het bij mij althans niet overleefd. Ik heb tot dusver geen problemen met de Western Digital schijven

In totaal heb ik 3 sets WD van 5 schijven. Geen uitval.

Samsung HD154UI (F1 spinpoint) 4x1,5 TB RAID5
WD WDC WD20EARS-00MVWB0 (5x2 TB in RAID5)


Prijsverschil in de eco ranges is daarbij ook verwaarloosbaar. Vergeet ook niet tenminste 1 (beter nog 2) spares erbij te kopen (je kunt gokken dat de prijs nog wat daalt en ze iets later kopen, maar zet een reminder in je agenda om dat te doen, anders zijn dezelfde modellen niet meer verkrijgbaar. En de ene 2TB is echt de andere 2TB niet, qua indeling, dus zelfs als je garantie hebt en je krijgt een nieuwe schijf hoef je er bij de consumenten schijven niet vanuit te gaan dat je precies dezelfde schijf weer terugkrijgt.

Als er 1 schijf uitvalt, dan vangt je RAID 5 dat uiteraard wel even op, maar op een gegeven moment moet je die schijf toch vervangen of anders je hele set gaan vervangen. Beter dan net een beetje meer uitgeven en een spare op de plank houden.


Natuurlijk kan ik net pech hebben. Echter in 1 RAID set heb ik al 2 keer problemen gehad met de samsungs. In single disk configuratie gaat het vaak nog wel.

Maar ik heb ook 400GB samsungs gehad en 1TB samsungs in single disk configs en daar zijn er ook al 2 kapot gegaan. Ik koop geen samsungs meer...

[Reactie gewijzigd op zondag 21 augustus 2011 22:11]


Door Tweakers user NetXtreme, zondag 21 augustus 2011 22:48

Ik zag op het forum ook al dat veel mensen WD kiezen... Of dit de reden is, weet ik niet... Zal eens rond kijken naar ervaringen. Om de prijs is het niet te doen, zijn praktisch gelijk.

Reageren is niet meer mogelijk