Virtualisatie...

Door NetXtreme op zaterdag 3 september 2011 19:44 - Reacties (18)
Categorie: Software, Views: 6.315

Afgelopen week server in elkaar gezet. Toen was in eerste instantie mijn idee om hier VMWare vSpere Hypervisor (ESXi) op te zetten om wat te experimenteren met VMDirectPath. Voor degenen die dat niets zegt, dat is het forwarden van PCI devices direct naar een VM. Hierdoor word het mogelijk om voor een VM om direct toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de videokaart. Hierdoor word het mogelijk om in een VM GPU Acceleratie te krijgen en output over HDMI naar tv voor de mediacenter.

Mijn pogingen om dit aan de gang te krijgen met VMWare is mislukt. Ik kreeg de al bekende atikmpag.sys BSOD en hier hebben mensen tot dusver nog geen oplossing voor. Een jammerlijk feit in mijn plan aangezien het gebruik van ESXi toch heel mooi geweest zou zijn.

Toen maar terug gevallen op mijn 'backup'-plan, namelijk het gebruik van Windows Server 2008 R2 met Hyper-V. Het host OS zou dan de mediacenter gaan draaien en guests als Solaris of BSD voor een NAS VM. Meerdere besturingssystemen geprobeerd om aan de gang te krijgen in Hyper-V, maar bijna alle supporten niet de SCSI controller welke Hyper-V emuleerd. Dit geeft nog al wat problemen met het toewijzen van schijven.

Tijdens mijn zoektocht naar een oplossing voor het BSOD en ESXi kwam ik Xen tegen, welke vrij aardig zou moeten werken met PCI Passtrough (zoals dat daar heet). Dus Debian (testing) maar geinstalleerd en daarop Xen 4.0. Blijkt wel dat het installeren van Xen wat meer aandacht vereist dan de voorgaande twee opties. Na de installatie een Windows 7 VM opgezet en deze mijn twee PCI-devices (GPU & HDMI Audio) toegewezen. Na reboot van de VM sprong deze na het laadscherm van windows over op de output via DSub. Inmiddels ook HDMI kunnen testen en werkt ook probleemloos op mijn tv. Dit is een stap in de goede richting.

Nog niet getest heb ik Audio over HDMI en wat nog niet werkt is GPU Acceleratie (DXVA).

** Indien installatie instructies van Xen gewenst zijn laat het even weten, moet binnenkort toch nog een herinstallatie doen **

Binnenkort meer... (Het gaat allemaal wat langzaam.... herstellende van griep/verkoudheid)

Volgende: If the plan doesn't work, change it... 07-'12 If the plan doesn't work, change it...
Volgende: De hardware configuratie... 08-'11 De hardware configuratie...

Reacties


Door Tweakers user i-chat, zaterdag 3 september 2011 20:25

en virtualbox is geen optie... volgens mij onderstuent die in recente builds ook pci- passthrough... ... en heeft een wat makkelijkere interface dan xen..

Door Tweakers user NetXtreme, zaterdag 3 september 2011 20:31

Ik zocht eigenlijk een beetje een serverachtige manier like ESXi, Xen of Hyper-V. Indien Xen problematisch gaat worden zal ik zeker gaan kijken naar desktop oplossingen.

Door Tweakers user merlijn85, zaterdag 3 september 2011 20:49

Hoewel ik niet specifiek bekend ben met de ESXi DirectPath I/O, vraag ik me wel af welke instellingen je hiervoor gebruikt hebt? Sowieso wordt er vanuit VMware aangeraden om in de bios VT-d _uit_ te zetten, het hangt een beetje per moederbord af waar dit default op staat.

Ook ben ik benieuwd of je de laatste ESXi hebt gepakt (5.0), aangezien hier flink wat wijzigingen in door zijn gevoerd m.b.t. DirectPath I/O.

En hoewel het misschien beter bij je vorige blog past, heb je je beestje al eens aan de stroom meter gehangen?

Door Tweakers user NetXtreme, zaterdag 3 september 2011 20:52

ESXi DirectPath IO werkt alleen met VT-d aan... Ik had in eerste instantie dit uit staan, maar kreeg de melding dat DirectPath niet bruikbaar is zonder, logisch ook...

Ik heb inderdaad VMWare vSphere 5.0 Hypervisor gepakt, dus de laatste versie ja.. maar geeft nog steeds problemen. Ik zal naar verloop van tijd nog even weer rond kijken of er mensen zijn die dit weer geprobeerd hebben.

Ik heb het beestje nog niet aan stroommeter gehangen omdat ik deze nog niet heb. Wel kan ik vertellen dat 300W voeding prima werkt.

Door Tweakers user thys, zaterdag 3 september 2011 21:02

Is dit alleen mogelijk als je twee videokaarten gebruikt (bv. onboard en pci-x) of maakt dat niet uit?

Door Tweakers user NetXtreme, zaterdag 3 september 2011 21:09

In geval van ESXi moet je 2 videokaarten hebben, in geval van Xen heb ik dit nog niet getest maar lijkt me ook niet wenselijk. Ook wat in mijn geval niet mogelijk lijkt is het zetten van 2e videokaart als primair en dan onboard gebruiken als secundair. Bij gebruik maken van 2e videokaart als primair word de onboard onbeschikbaar.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 3 september 2011 21:09]


Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 4 september 2011 09:12

i-chat, denk eraan dat PCI passtrough in VirtualBox voorlopig nog experimenteel is en enkel werkt met linux als host-os

Door Tweakers user wizzkizz, zondag 4 september 2011 11:05

Leuk project om te blijven volgen vind ik, aangezien ik eigenlijk precies dezelfde plannen heb. Maar ik begin er pas aan over +/- 10 maanden, dus ik heb tijd genoeg om van jouw fouten en ervaringen te leren!

* wizzkizz clicked bookmark

Door Tweakers user NetXtreme, zondag 4 september 2011 11:19

Zo zat ik ook een paar maanden geleden. Ik hoop ten zeerste dat ik alles aan de gang krijg in Xen... Anders nog eens een HD5670 op de kop zien te tikken voor ESXi, lees ik ook goede verhalen over...

[Reactie gewijzigd op zondag 4 september 2011 11:20]


Door Tweakers user HyperBart, zondag 4 september 2011 17:53

En voor de geÔnteresseerden: binnenkort test ik met een andere grafische kaart met ESXi, kijk hiervoor even bij mijn inventaris, "PC Dimitri", dat is een machine die ik voor een familielid in mekaar steek, en per toeval is die ESXi compatibel +)

Door Tweakers user NetXtreme, zondag 4 september 2011 18:01

Kan altijd mijn eigen HD5770 er nog even in gooien van m'n desktop... Op het moment heb ik Xen er op staan... Moet er alleen nog even mee spelen om DXVA aan de gang te krijgen, lijkt nog niet echt te lukken... Playback met VLC geeft een groen scherm...

Door Tweakers user gekkie, zondag 4 september 2011 23:05

Pci passthrough van grafische kaarten is over het algemeen ook lastiger dan van andere pci devices. o.a. door de assumpties die in bios/drivers ervan worden gemaakt die in een gevirtualiseerde omgeving net wat anders kunnen zijn.

Moet er zelf ook weer eens mee expirimenteren met Xen en AMD systeem met iommu.

Door Tweakers user tijntjethf, maandag 5 september 2011 10:55

Je zou ook eens kunnen kijken naar KVM, www.linux-kvm.org. Collega is daar ook mee aan het spelen geweest, schijnt redelijk goed te zijn voor pass-trough :)

Door Tweakers user NetXtreme, maandag 5 september 2011 15:14

Ziet er interessant uit... Zal er ook eens naar kijken voor als Xen geen uitkomst bied. Ik krijg wel een beetje het zelfde gevoel als wat Xen doet, maar ik kan er naast zitten.

Door Tweakers user F.U.B.A.R, donderdag 20 oktober 2011 22:27

Geweldig dat ik je blog tegen ben gekomen: ik wil net hetzelfde doen! Een Xen host met een domU voor XBMC die dan de VGA via pass through gekregen heeft.

Ik zoek al een tijdje naar geschikte hardware, ondanks dat Intel zegt dat de H67 over VT-d support beschikt, blijken niet alle fabrikanten dat goed te implementeren, het werkt eerder niet dan wel. Goed om te weten dat je het aan de praat hebt gekregen met de MSI Z68MA-ED55 (B3).

Heb je al succes met HW acceleration van de VGA? Heb je ook al geprobeerd om de onboard Intel GPU door te geven? Dat is namelijk mijn plan, ik wil geen offboard VGA installeren om stroom te sparen.

Door Tweakers user NetXtreme, donderdag 20 oktober 2011 22:34

Xen heb ik nog niet weer geprobeerd met Debian Unstable. Debian Testing werkt Xen niet goed op. Ben aan het spelen geweest met Xen, maar kreeg networking niet goed werkend... IO tussen VM en Host was dramatisch (40-80 Mbit)...

GPU Passthrough heb ik aan de gang gekregen middels een offboard vga, maar kon dxva niet aan de gang krijgen tot dusver. VMWare heb ik helemaal niet op aan de gang gekregen. Forwarden van de onboard gpu lijkt mij tot dusver niet mogelijk aangezien de host ook een vga output moet hebben.

Omdat ik op het moment niet heel veel tijd heb voor dit speelgoed heb ik inmiddels eerst windows server 2008 met xbmc en software raid 5 array draaien, maar ik ga ook zeker verder met het Xen verhaal. Laat me je resultaten even weten, misschien kunnen we wat van elkaar leren :)

Door Tweakers user Deveon, woensdag 12 september 2012 12:21

NetXtreme schreef op zondag 04 september 2011 @ 18:01:
Kan altijd mijn eigen HD5770 er nog even in gooien van m'n desktop... Op het moment heb ik Xen er op staan... Moet er alleen nog even mee spelen om DXVA aan de gang te krijgen, lijkt nog niet echt te lukken... Playback met VLC geeft een groen scherm...
Is het je nog gelukt om de HD5770 in passthrough te krijgen? Zelf zou ik deze ook graag door willen geven aan m'n VM in ESX 5.0, maar tot nog toe geen succes...

Door Tweakers user NetXtreme, woensdag 12 september 2012 12:22

Deveon schreef op woensdag 12 september 2012 @ 12:21:
[...]

Is het je nog gelukt om de HD5770 in passthrough te krijgen? Zelf zou ik deze ook graag door willen geven aan m'n VM in ESX 5.0, maar tot nog toe geen succes...
Ik had een HD5450, maar nee is niet meer gelukt. Wel gedraagt elke kaar zich anders, dus je zou een HD5770 kunnen proberen.

Reageren is niet meer mogelijk