If the plan doesn't work, change it...

Door NetXtreme op zaterdag 14 juli 2012 13:10 - Reacties (6)
Categorie: Hardware, Views: 3.454

Door drukte is het even geleden dat ik wat gepost heb, maar verder...

Server draait als een zonnetje, maar van het plan om alles op ESXi te draaien is weinig over gebleven. Installaties van KVM en Xen zijn weinig overgebleven en Hyper-V heeft het nadeel om niet leuk samen te werken met Linux virtual machines.

Omdat al mijn voorgaande plannen een beetje in het water zijn gevallen heb ik maar besloten om er Windows Server 2008 R2 Standard op te zetten. Mooi stabiel OS, geen onnodige dingen geinstalleerd en deze zou het werk maar moeten doen.

Toen kwam er een belangrijke beslissing van hoe ik de schijf indeling ging doen. Heb toen besloten om een oude 500 GB 2,5” schijf uit mijn MacBook te pakken om daar op het OS te installeren. Vervolgens heb ik een Software RAID-5 schijf gemaakt van de 5x 2TB schijven.

Na de installatie een user aangemaakt met dezelfde credentials als mijn desktop; Hierdoor kan ik nu mooi direct bij shares zonder elke keer in te hoeven loggen en ook geen Active Directory nodig.

Na het installeren van alle software (volgende blog) bleek dat de performance niet om over naar huis te schrijven was. Software RAID-5 kakte enorm in bij meerdere I/O taken naast elkaar. Toen heb ik er voor gekozen om par/extract te verplaatsen naar de 500 GB schijf; Ook dit had nadelige gevolgen, namelijk het hele OS blokkeerde zowat en reageerde nergens meer op.

Wat doe je als het niet snel genoeg werk? Precies, meer hardware tegen aan gooien, namelijk:

http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1294224671.jpeg
OCZ Vertex 2 80 GB
Deze komt uit mijn desktop; Heb ik inmiddels een nieuwe voor gekocht. Om het OS wat meer snelheid te geven en alle software die er op draait vlot te laten reageren maar een SSD. Ook zijn boottijden aanzienlijk lager nu, wel zo handig voor een mediacenter.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1307543308.jpeg
Dell PERC 5/i (512 MB Cache / BBU)
Van een tweaker heb ik deze controler over kunnen nemen; Hier zitten nu mijn 5 x 2 TB HD’s aan. Batterij zorgt er voor bij stroomuitval dat de cache bewaard blijft en bij volgende boot word weggeschreven. Orgineel 256 MB cache, volgens benchmarks online zou dit 20% extra performance moeten opleveren.


Nu draait het OS op de SSD inclusief alle software, de 500 GB harde schijf word gebruikt als download / par2 / extract schijf en de RAID-5 array als storage voor alle data. Hoewel ik nu twijfel om de 500 GB schijf er uit te halen en het maar gewoon door de raid array laat doen. Sequential transfers hangen rond de 400 MB/s read en 300 MB/s write, lijkt me snel genoeg om alle taken van sabnzbd er naast de doen.

Volgende blog: Software die er op draait en mijn configuratie er van.

De hardware configuratie...

Door NetXtreme op zondag 21 augustus 2011 15:01 - Reacties (18)
Categorie: Hardware, Views: 4.883

In eerste instantie wou ik een nieuwe Core i5-2500K kopen en mijn oudere hardware van desktop gebruiken voor dit project. Maar aangezien mijn huidige processor niet de meest zuinige is en ESXi niet werkt op mijn hardware heb ik die plannen laten varen en zal ik nieuwe hardware aan gaan schaffen binnenkort.

http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1309866446.jpeg
MSI Z68MA-ED55 (B3)
Ik kon weinig moederborden vinden welke aan mijn eis voldeden. Onder deze eisen vielen voornamelijk minimaal 5 SATA aansluitigen, mogelijkheid tot gebruik onboard GPU en VT-d supported. Ook wou ik laatste generatie hardware gebruiken en dus viel mijn oog op dit moederbord.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1294669682.jpeg
Intel Core i5 2400
De keuze voor een quad-core was eigenlijk vrij simpel. Welke quad-core daarentegen was wat lastiger. Uiteindelijk toch gekozen voor een i5-2400 aangezien deze iets wat zuiniger is als een 2500 en die extra snelheid zal ik niet gaan missen. Quad-core was wel een eis aangezien er veel taken gelijk uitgevoerd moeten kunnen worden indien nodig.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1254129474.jpeg
Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/8G (x 2)
Aangezien ik veel wil virtualiseren is de keus voor een aardig portie RAM nooit weg. Mijn oog viel dan op dit zeer betaalbare setje RAM.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1265274513.jpeg
Sapphire HD 5450 512MB DDR3 PCIE HDMI
Hoewel in eerste instantie mijn oog viel op een HD 6450 heb ik gekozen voor deze omdat deze grotere kans heeft om te werken met VMDirectPath in ESXi. Worden uiteraad geen garanties gegeven maar voor 25 euro wil ik het wel proberen.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1253780559.jpeg
Intel Gigabit CT Desktop Adapter
Het moederbord wat ik heb gekozen blijkt een Realtek RTL8111E te gebruiken. Deze word niet gesupport in VMWare ESXi en heb daarom gekozen voor een NIC welke wel supported is. (Geupdate als reactie op Bjornski)
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1280819684.jpeg
Samsung EcoGreen F4EG HD204UI, 2TB (x 5)
Voor opslag wil ik een RAID5 achtige constructie hebben waar ik effectief een 8TB aan over houd. Keuze is gevallen op deze Samsung schijven aangezien ik één van deze schijven in mijn desktop heb en bevalt zeer goed.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1289985635.jpeg
Fractal Design Define R3 (Zwart)
Al dit moois word behuisd in deze mooi ogende kast. Deze zal prima zijn plek naast elk tv meubel kunnen vinden. Heb expres niet gekozen voor een mediacenter kast, omdat deze vaak gebrek aan 3,5" inch bays hebben voor harde schijven.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumbmini/1254386152.jpeg
be quiet! Pure Power L7 300W
Het systeem zal voorzien van stroom worden door deze 300W voeding. Naar mijn idee zou dit genoeg moeten zijn voor dit systeem. Geen extreem zware videokaart en de Core i5 springt naar mijn idee ook wel rustig om met stroomgebruik.


Voor een prijskaartje van rond de 800 euro vind ik dat dit een vrij goede setup is voor een thuisserver/mediacenter. Schijven en kast worden eventueel later aangeschaft aangezien ik hier nog wel een kast heb liggen. Storage heb ik niet direct nodig aangezien ik nog even uitgebreid met de configuratie wil gaan spelen.

Deze setup is al deels besproken in het "Zuinige ESXi Server" voor supported hardware binnen ESXi. Daar werd mij ook verteld dat VMDirectPath waarschijnlijk niet zal gaan werken en heb ook een backup plan d.m.v. Windows 2008 + Hyper-V.

Update: Hardware is inmiddels besteld. Er is een Zalman Performa bij gekomen om het geheel wat stil te houden en ipv Samsung schijven toch gekozen voor WD.