Virtualisatie...

Door NetXtreme op zaterdag 3 september 2011 19:44 - Reacties (18)
Categorie: Software, Views: 6.315

Afgelopen week server in elkaar gezet. Toen was in eerste instantie mijn idee om hier VMWare vSpere Hypervisor (ESXi) op te zetten om wat te experimenteren met VMDirectPath. Voor degenen die dat niets zegt, dat is het forwarden van PCI devices direct naar een VM. Hierdoor word het mogelijk om voor een VM om direct toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de videokaart. Hierdoor word het mogelijk om in een VM GPU Acceleratie te krijgen en output over HDMI naar tv voor de mediacenter.

Mijn pogingen om dit aan de gang te krijgen met VMWare is mislukt. Ik kreeg de al bekende atikmpag.sys BSOD en hier hebben mensen tot dusver nog geen oplossing voor. Een jammerlijk feit in mijn plan aangezien het gebruik van ESXi toch heel mooi geweest zou zijn.

Toen maar terug gevallen op mijn 'backup'-plan, namelijk het gebruik van Windows Server 2008 R2 met Hyper-V. Het host OS zou dan de mediacenter gaan draaien en guests als Solaris of BSD voor een NAS VM. Meerdere besturingssystemen geprobeerd om aan de gang te krijgen in Hyper-V, maar bijna alle supporten niet de SCSI controller welke Hyper-V emuleerd. Dit geeft nog al wat problemen met het toewijzen van schijven.

Tijdens mijn zoektocht naar een oplossing voor het BSOD en ESXi kwam ik Xen tegen, welke vrij aardig zou moeten werken met PCI Passtrough (zoals dat daar heet). Dus Debian (testing) maar geinstalleerd en daarop Xen 4.0. Blijkt wel dat het installeren van Xen wat meer aandacht vereist dan de voorgaande twee opties. Na de installatie een Windows 7 VM opgezet en deze mijn twee PCI-devices (GPU & HDMI Audio) toegewezen. Na reboot van de VM sprong deze na het laadscherm van windows over op de output via DSub. Inmiddels ook HDMI kunnen testen en werkt ook probleemloos op mijn tv. Dit is een stap in de goede richting.

Nog niet getest heb ik Audio over HDMI en wat nog niet werkt is GPU Acceleratie (DXVA).

** Indien installatie instructies van Xen gewenst zijn laat het even weten, moet binnenkort toch nog een herinstallatie doen **

Binnenkort meer... (Het gaat allemaal wat langzaam.... herstellende van griep/verkoudheid)